VEILIGHEID AAN DE WATERKANT 

Een mooie titel staat hierboven, maar waar slaat hij eigenlijk op? Nou, ik zal het proberen uitteleggen aan de hand van eigen ervaringen, zowel langs de waterkant als elders, en ervaringen die mijn mede leden van het Craftycarp team hebben gehad in hun loopbaan als visser 

Je kan via de diverse forums op het internet aardig wat te weten komen over dingen die zijn gebeurt tijdens een of andere sessie. Dat daarbij geweld niet wordt geschuwd  lijkt mij duidelijk! Maar hoe zit het dan als je eens een keertje alleen  Okay gaan we verder kijken naar een ander water. De Geuselt-vijver. Op zich een leuke plas maar om hier te zitten moet je toch van goeden huize komen.Waarom? 

Nou om te beginnen ligt deze vijver pal naast de auto-snelweg, dus van rust is geen sprake! Verder is het gebied er omheen vrij toegankelijk voor iedereen! Dus ook voor mensen die er niet willen vissen maar bijvoorbeeld hun hond uitlaten. Nog een punt, het ligt naast het MVV stadion. Dit wil misschien niks zeggen maar als je de kranten openslaat en ziet wat hooligans kunnen uitrichten dan wordt je toch ook niet vrolijk van!!Verder ligt er op korte afstand een woonwagenkamp. Ook dit hoeft verder geen uitleg te hebben!! 

Jos, onze webmaster, heeft in de zomer hier samen met zijn buurjongen eens een nacht gezeten. En hij vertelde mij dat hij het gevoel had dat hij samen met de buurjongen best wel aan gevaren was blootgesteld. Om een voorbeeld te noemen: hij zag op een gegeven moment iemand op de fiets aan komen. Omdat het donker was verloor hij hem uit het zicht. Na verloop van tijd ging hij even kijken bij zijn buurjongen en toen hij terug kwam zag hij per toeval dat er iemand vlakbij zijn overwarp stond! Hij zag dit omdat deze persoon net een sigaret weg schoot. Ik wil dus niet zeggen dat hier sprake was van een overval of iets dergelijks maar als iemand zo kort naast je staat zonder dat je het merkt bekruipt mij toch een gevoel van onbehaaglijkheid!! 

Het is allemaal met een sisser afgelopen daar niet van maar stel, je ligt even te slapen en er staat ineens iemand naast je met kwade bedoelingen? Wat doe je dan? 

Zelfs wij hebben onze maatregelen genomen. Jos en Robert nemen altijd tijdens onze sessies hun honden mee. Goed die van Robert is maar een kleintje maar keffen en waken doet hij echt wel en die van Jos moet je maar geen ruzie mee krijgen want die vreet je half op! 

Maar ik kan mij dus heel goed mensen voorstellen die geen honden hebben en die toch graag eens een nachtje willen gaan vissen. Ik heb in de inventarisatie lijst ook een “knuppel” gezet met een vraagteken erachter. Het is volgens de wet verboden om een wapen te hebben maar een werp-pijp van stevig materiaal of de stok van je oude schepnet mag je dus wel bij je hebben. En een zaklamp, een zogenaamde Maglite, mag volgens mij ook en daar kun je je eigenlijk best wel mee verdedigen!! 

Het zou eigenlijk niet zover hoeven te komen. En misschien draaf ik wel door! Maar het feit blijft dat het op sommige waterenbest wel gevaarlijk kan zijn. En om dan altijd naar een betaal-water toe te gaan is toch ook geen optie, of wel?!? 

Als ik iemand zou moeten adviseren over hoe hij het zou moeten doen zou ik zeggen: ga nooit ergens alleen zitten en neem ten aller tijden je mobile telefoon mee! Laat het “thuisfront” weten waar je precies zit en hou regelmatig contact. Neem iets mee waar de wet van zegt dat het geen wapen is maar je kan het wel als zodanig gebruiken. Als het mogelijk is neem een hond mee, die hoort normaal gezien toch een stuk beter als een mens en hij kan je waarschuwen als er iets aankomt. 

Als je je kamp opbouwt zorg er dan voor dat de omgeving je niet ziet zitten want als ze je niet zien vinden ze je ook niet!Maar het beste wat ik iemand kan meegeven is dat je eigenlijk NOOIT alleen moet gaan en zeker niet als je nog jong bent! Want het is natuurlijk wel erg verleidelijk als je als jongetje van een jaar of 14 langs de kant zit in het donker met al je spulletjes die je gekregen hebt van je ouders en familie en misschien ook wel gekocht hebt  van het geld dat je verdient met een kranten wijk, om die dan met een paar opgeschoten gasten eens van zijn spulletjes te bevrijden! En het gebeurt mensen, het gebeurt echt hier in het Maastrichtse als overal!! 

Ook in het buitenland hoor ik berichten over dit “fenomeen”!! Je bent gewoon nergens meer veilig en dan kan je het beste toch met een paar vrienden lang het water zitten dan als alleen in je uppie!! 

Je moet in deze tijd proberen vooruit te denken. Toen ik vroeger ging nacht-vissen was er helemaal niets aan de hand. Mijn ouders wisten wel waar ik zat maar zijn nooit komen kijken omdat het betrekkelijk veilig was in die tijd en ook de plek waar ik zat. Maar zelfs toen, ik praat nu over een jaar of 35 geleden, ging ik samen met een maat vissen omdat dat toch een veiliger gevoel gaf. Als je nu gaat moet je van te voren al een soort “plan du campagne” plannen en zorgen dat je alle mogelijkheden die je hebt ook daadwerkelijk benut als het gaat om persoonsbeveiliging en om de beveiliging van je spullen. Want ik heb het hierboven dus alleen maar gehad over als er iets gebeurt met jezelf maar het kan dus ook zomaar dat er bepaalde personen zijn die het heel interessant vinden om je van je spulletjes af te helpen zonder dat jij hen daarvoor opdracht geeft!  

Goed je kan je gerei laten verzekeren. Dat kost niet zo heel veel maar het zou eigenlijk niet hoeven. Let wel op als je het extra laat verzekeren. Voor het zelfde geld staat ergens in de kleine lettertjes dat het alleen verzekert is als het achter slot en grendel staat! Dus niet als je ermee aan het vissen bent!  

Je moet maar zo denken dat een verzekering ervan bestaat om zo min mogelijk uit te keren, en als je dan denkt dat je spullen verzekerd zijn kom je van een koude kermis thuis!   

Tot hier wil ik het laten. Ik denk dat de boodschap wel is overgekomen. Denk vooral na als je eens een nachtje pakt, alleen of met meerdere. Het zal 9 van de 10 keer goed gaan maar je zal net de ene keer niet goed hebben opgelet of  je telefoon niet bij je hebben. 

 Daarvoor staat elders op deze site een “inventarisatie lijst”. Aan de hand van deze lijst kom je ook al een heel eind! Laat je ouders weten waar je zit en probeer met meerdere personen een nachtje te pakken, buiten dat het gezelliger is, is het ook veiliger!   

Als er mensen zijn die dit gelezen hebben en die zoiets hebben meegemaakt, stuur mij een E-mail met het verhaal en we kunnen misschien er in de toekomst nog wat van leren…………. 

 Craftycarp 

© Copyright