Nieuws Brief   

22 bekeuringen bij controle langs Maas

Bij een controle in het kader van het Maasproject in Noord-Limburg zijn 22 bekeuringen uitgeschreven. De bonnen waren onder andere voor illegaal kamperen, open vuur en het niet hebben van een geldige vispas.

Met het Maasproject wordt de overlast rond de Maas aangepakt. De politie werkt in het project onder andere samen met de Groene Brigade, jachtopzichters en Rijkswaterstaat

24-06-2008

-----------------------------

Visclub en gemeente leggen ruzie bij

De gemeente Onderbanken en de plaatselijke visclub hebben hun ruzie over het verplaatsen van de visvijvers bijgelegd. Daartoe hebben beide partijen maandagavond een overeenkomst gesloten.

De gemeente Onderbanken wil de visvijvers in de Schinveldse bossen verplaatsen, omdat ze midden in het grensoverschrijdende natuurgebied liggen. Maar de visclub zag die verplaatsing niet zitten, waarna de gang naar de rechter dreigde. In de overeenkomst zijn de voorwaarden vastgelegd waaronder de verhuizing zal plaatsvinden

------------------------------

Controles langs de Maas weer van start

Venray - De politie is in samenwerking met buitengewoon opsporings ambtenaren en controleurs op de visserijwet afgelopen weekeinde gestart met de eerste controles van het "Maasproject". Tijdens deze eerste controle werden in totaal 70 personen gecontroleerd en werden er acht bekeuringen uitgeschreven. Het gaat om overtredingen op de visserijwet, voor het niet hebben van een vaarbewijs en voor het negeren van een verboden toegangbord, meldt de politie Limburg-Noord.

De controles vonden plaats in Horst Oost, Arcen en Velden, Bergen, Gennep en Mook en Middelaar.

Met het Maasproject wordt de overlast aangepakt rond de Maas die ontstaat als gevolg van illegaal kamperen, nachtvissen, vuur stoken en het dumpen van afval. De politie werkt in het project onder andere samen met de Groene Brigade, jachtopzichters en Rijkswaterstaat

--------------------------------

 

 

 

Chimac betaalt 350.000 euro voor vervuiling Maas

Gepubliceerd op: vrijdag 11 april 2008
Het pesticidebedrijf Chimac-Agriphar uit Ougrée (Seraing) dat vorige zomer de Maas vervuilde, betaalt volgens een minnelijke schikking 350.000 euro schadevergoeding.
Het geld moet de schade herstellen, het visbestand in de Maas opkrikken en promotie- en sensibiliseringscampagnes voor het vissen financieren. Dat zegt Waals minister van Leefmilieu Benoît Lutgen.

75 kilo insecticide
Chimac-Agriphar had eind juli per ongeluk 75 kilo insecticide in de Maas geloosd. Dat veroorzaakte een grote vervuiling en een massale vissterfte. Het bedrijf had zich toen akkoord verklaard om de schade te vergoeden en te investeren in een zuiveringsinstallatie om herhaling te vermijden.
 
Bron: belga/eb

-------------------------------

Meerval van bijna 2 meter aangespoeld in Roermond

Op de oevers van de Oolderplas bij Roermond is een meerval van bijna 2 meter aangespoeld. De roofvis is waarschijnlijk al een paar dagen dood, maar werd pas maandag ontdekt door medewerkers van Het Limburgs Landschap.

De meerval komt sporadisch voor in Nederlandse rivieren, maar dan gaat het om kleinere exemplaren. De vis is waarschijnlijk ontsnapt uit een Belgische kwekerij. Het Limburgs Landschap laat de meerval liggen als voer voor andere dieren.

08-04-2008

---------------------------------

Maas mogelijk doelwit zoutzuurlozing

 

Gepubliceerd op: vrijdag 14 maart 2008
BOGNY SUR MEUSE - Stakende werknemers van een Frans bedrijf dreigen 30.000 liter zoutzuur te lozen in de Maas.
Ze eisen dat de Franse regering voor vrijdag een bemiddelaar aanstelt in hun arbeidsconflict, meldde de Waalse tv-zender RTBF donderdag. De 110 ontslagen werknemers voeren al vijf weken actie voor een vergoeding, nadat hun boutenfabriek failliet is gegaan. Voor de vier fabrieken van de onderneming, Lenoir et Mernier in Bogny sur Meuse, heeft zich geen overnemer aangediend. 

--------------------------------

Waterschap 'redt' zeldzame varens

Bij de restauratie van de kademuren langs de Geul in het centrum van Valkenburg heeft het waterschap Roer en Overmaas enkele bijzondere varens 'gered'.De planten, waaronder de beschermde blaasvaren (Cystopteris filix-fragilis) en enkele muurvarens (Asplenium ruta-muraria), zijn samen met de stenen waarop ze groeien uit de muur gezaagd. De kwetsbare planten worden overgebracht naar een speciale kwekerij in Cadier en Keer, waar ze worden bewaard tot de werkzaamheden aan de Geulkades zijn afgerond. Daarna worden de stenen mét de planten teruggeplaatst in de keermuren langs het riviertje.

--------------------------------

Gestippelde alver

Het Waterschap Roer en Overmaas heeft bij het omleggen van de Geul in Valkenburg naar de Molentak een zeer zeldzaam visje gevonden, de gestippelde alver. Het was bekend dat het visje in de Geul voorkomt, maar in heel kleine aantallen. De Geul is in het centrum van Valkenburg over een lengte van 200 meter leeggevist.

Dat is nodig voor het herstel van de kademuren en de aanleg van een vis-trap. Het project bij de Walramstuw is over vier maanden afgerond. Het hele herstelproject voor de Valkenburgse kademuren duurt vier jaar. De provincie subsidieert dat project.

De gestippelde alver leek sinds het begin van de vorige eeuw uitgestorven in Nederland. In 1995 sloeg een visser zo'n alver aan de haak in de Geul. Daarna bleef het stil rondom de alver, een beschermde vissoort, die zich blijkbaar alleen in de Geul wist te handhaven. In zijrivieren van de Maas in Wallonië komt deze vissoort wel vaker voor.

-------------------------------

Inspectie versterkt toezicht op visserij

Gepubliceerd op: vrijdag 4 januari 2008
Nieuwsbericht 04-01-2008 De Inspectie Verkeer en Waterstaat wil het toezicht op de visserij verder versterken. Dat valt op te maken uit de toezichtplannen die de inspectie met deze sector aan het ontwikkelen is.
De inspectie hoopt dit onder meer te kunnen bereiken door intensiever te gaan samenwerken met andere handhavingsdiensten, zoals bijvoorbeeld de Kustwacht en het KLPD. De samenwerking met andere diensten kan er volgens de inspectie voor zorgen dat meer nadruk gelegd kan worden op controles tijdens het gebruik van een vissersvaartuig in plaats van vooraf. Nu is het nog zo dat één van de belangrijkste controlemomenten plaatsvindt bij de certificering van een schip.
 
In de nieuwe opzet wordt gewerkt met het zogeheten "risicogebaseerde toezicht", een manier van werken waarbij de vissers die zich aan de regels houden steeds minder te maken krijgen met controles. De toezichtplannen worden in de loop van 2008 verder uitgewerkt in concrete veranderingen. Dit zal gebeuren in samenwerking met de sector.
 
Meer informatie: Toezichtplannen Visserij (pdf)
 
Bron: ivw.nl

---------------------------------

 

 

 

 

 

 

 

 

VIS TV 2008: Ed en Marco reizen door Nederland

Gepubliceerd op: vrijdag 21 december 2007
Vanaf zondag 20 januari 2008 kun je weer genieten van de derde serie van VIS TV de Missie, en wel om 10.00 uur. Net als in de vorige twee seizoenen krijgen Ed en Marco iedere aflevering een nieuwe opdracht. Ook nu ligt de lat vaak weer hoog en zullen beide heren alles uit de kast moeten halen om de missies te volbrengen.
Voor De Missie III wordt er daarbij heel wat afgereisd: aan het einde van iedere visopdracht krijgen de presentatoren via een draadloze internetverbinding te horen waar ze de volgende keer heen moeten. Ze reizen daarbij van Groningen tot Zeeland en van Noord Holland tot Limburg en krijgen nauwelijks rust. Hierdoor kunnen ze zich nauwelijks voorbereiden op wat er te wachten staat en moeten ze regelmatig vissen op onbekend zoet én zout water.
 
Aangezien de beloning voor het succesvol afronden van de missies (er mogen er in totaal weer twee mislukken) dit jaar zeer groot is, is de spanning tijdens de opnames vaak om te snijden. Kijken dus.
 
Wat: VIS TV de Missie deel III
Wanneer: vanaf zondag 20 januari
Hoe laat: 10.00 uur
Waar: op RTL-7

--------------------------------

 

 

 

Vissers onderzoeken visstand in Geusseltvijver

De Verenigde Vissers Maastricht hebben vandaag de visstand in de Geusseltvijver in Maastricht onderzocht. VVM wil de populatie in beeld brengen en aan de hand daarvan het beheer van de vijver aanpassen.

Volgens sportvissers zijn er namelijk steeds minder vissen. Mederwerkers van Sportvisserij Nederland hebben de vissen uit het water gehaald en onderzocht. Hoeveel kilo gevangen is, is nog niet bekend. De vissen zijn weer allemaal teruggeplaatst in de vijver  .

-------------------------------