SOORTEN KARPERS

Ik zou het eens willen hebben over de verschillende soorten karpers. Er zijn er best wel een paar en de meeste zwemmen zo in het “wild”. Dus de kans dat je er een aan de haak kan slaan bestaat dus wel degelijk. Daarom hebben wij voor kapitalen aan vis-uitrustingen gekocht!!

We zullen ons hier gaan bezig houden met de meest voorkomende want als ik alles zou moeten gaan opnoemen wat bijvoorbeeld in de “koi-wereld” rond zwemt dan zou ik nog wel eventjes bezig zijn. De kans dat je er een vangt bestaat echter wel, lees het verhaal maar van “ de laatste sessie”. Jos had hier zo eentje gevangen! 

We onderscheiden in principe 5 soorten van de karper die eigenlijk op zijn Latijns cyprinus carpio heet. Gelukkig hebben wij er een normalere naam aangegeven want hier breek ik mijn tong over en ook het schrijven valt niet mee met deze naam!! 

De karper zoals wij hem kennen komt eigenlijk uit China en is hier naar toe gebracht omdat men vond dat deze vis lekker smaakte (!!) De Romeinen haalden waarschijnlijk de eerste karpers naar ons toe waarna de monniken vijvers hadden waar ze deze vissen in kweekten zodat ze ook nog wat te eten hadden in de tijd als ze moesten vasten en geen vlees mochten eten. Omdat er natuurlijk wel eens eentje wist te ontsnappen heeft de karper zich hier kunnen nestelen. Ook qua aanpassingen is de karper een ware grootmeester en gedijde heel erg goed. Tegenwoordig komt het jammer genoeg hoog zelden voor dat een karper zich op de natuurlijke weg voortplant. Zelfs nu nog is karper een gerecht wat vaak voorkomt op, onder andere een Duitse menu kaart. En ik weet dat in Roemenië er jaarlijks op de markt zo rond kerstmis er een ware slachting plaats vind onder deze vissen. Persoonlijk moet ik er niet aan denken!! 

 1 . De boerenkarper.

Een echte variant van de schubkarper is de boerenkarper. Deze twee soorten worden vaak door elkaar gehaald terwijl ze vrij gemakkelijk uit elkaar te houden zijn. De boerenkarper is in vergelijking met de schubkarper veel langer van postuur. Ook kenmerkt zich deze karper soort  zich door het bijzonder strijdlustig vechten onder de hengeltop!

 2. De schubkarper.

Deze karper is goed te herkennen aan zijn grote schubben, zijn donkere olijfgroene rug en zijn bronzen glans. Zijn snuit is iets donkerder gekleurd en aan de bovenlip bevinden zich 4 baarddraden De bovenlip is als het ware “uitschuifbaar” en stelt de vis in staat om in de modder te wroeten. Dit veroorzaakt dan die grote bellen plakkaten als er zo’n visje bezig is. Door middel van de baarddraden en zijn velen miljoenen smaakpupillen in zijn bek filtreert hij de voor hem eetbare delen er tussen uit. Alles wat niet eetbaar is filtert hij weer naar buiten door zijn kieuwen. 

 3. De spiegelkarper.

Een wat zeldzamer soort is de spiegelkarper. De spiegelkarper dankt zijn naam aan zijn af en toe schubloze patroon. Hier en daar een paar grote schubben verspreid over zijn lichaam maar voor de rest niets.  Deze karpersoort groeit in vergelijking met de boeren en schubkarper velen malen sneller. Daarom dat deze soort ook gebruikt word voor de projecten die ervoor moeten zorgen dat het karperbestand op peil blijft in Nederland. De zgn. spiegelkarper projecten  worden geleid door de Karper Studiegroep Nederland of voor kort K.S.N. Ze zijn hier al een tijdje mee bezig en hun werk begint nu vruchten af te werpen.  

 4. De leder of naaktkarper.

Een variant die veel op de spiegelkarper lijkt is de lederkarper.Deze karpersoort heeft in tegenstelling tot de spiegelkarper alleen op de rug en bij de staartwortel een klein aantal schubben. Voor de rest heeft deze variant totaal geen schubben. Om niet helemaal onbeschermd te zijn beschikt deze karpersoort een vrij dikke huid.  

 5. De rijenkarper.

De rijenkarper lijkt in kleur en vorm veel op de spiegelkarper, met dit verschil dat de grote schubben nu netjes in een rij over de zijlijn van de vis staan.

Er bestaan buiten deze 5 soorten nog een paar andere karpers maar die behoren niet tot de familie van de cyprinus carpio. De zilver, de grootkop, de kroes en de graskarper bestaan ook nog. De laatste twee komen ook vaak voor in Nederland en worden ook vaak gevangen. Laatst heb ik nog zo’n kroeskarper aan de haak gehad. Deze vis houd zich het liefst op in ondiepe plassen of traag stromende rivieren. Hij houd helemaal niet zo van de kou, daarom zal je deze vis dus niet zo snel aantreffen op grote, diepe en snel stromende wateren. Ik weet nu zeker dat sommige mensen nu beweren dat zij een kroeskarper gevangen hebben op locaties waar het zowel zeer diep is en heel groot en daarbij ook nog snel stroomt!! Daar kan ik dan maar alleen op zeggen: ”uitzondering bevestigd de regel!!” Zoals zo vaak in het leven!

Een ander ras bestaat in Duitsland, en wordt speciaal gekweekt voor consumptie. Ik moet er niet aan denken om een karper op te eten, maar goed!! Bij hun is het een specialiteit. Dit ras heet “aischgrunder”. Dit ras heeft als voordeel dat het in korte tijd zeer groot kan worden en ook snel in gewicht toeneemt. Persoonlijk heb ik nog nooit dit ras mogen aanschouwen en weet daarom ook niet of deze vis “in het wild” voorkomt. Of deze vis vecht zoals zijn familie die hier rond zwemt weet ik ook niet maar het lijkt mij van wel! 

Ik zal in de toekomst proberen meer te weten te komen van dit ras. Nog even over de consumptie van de karper, ik weet dat in Roemenie tijdens de traditionele kerstmarkten aldaar het een delicatesse is om karper op het menu te zetten. Wat er dan gebeurd tijdens deze markten waar de vis levend wordt aangeboden grenst aan het onwaarschijnlijke! Het gaat als volgt: “De klant komt bij de visboer. Hij zoekt een levende vis uit. (deze is van een formaat dat makkelijk vier personen ervan kunnen eten!!) De verkoper pakt de vis en slaat hem met een knuppel op zijn kop! Alstublieft meneer!! Een lekkere verse karper voor u!!” Dat dit schouwspel weerzinwekkend is, voor iedereen die zich zelf vind dat hij een sportvisser is met een voorliefde voor de karper, is wel heel erg duidelijk!! Het is dan ook tijdens deze dagen een bloedbad van jewelste op deze markten, dat kan je je wel voorstellen!! 

Ik heb hierboven geprobeerd een   aantal karpers te beschrijven zodat je, als je er een zou vangen, ook weet wat voor een soort het is. Bestudeer een karper altijd zorgvuldig. Want misschien vang je hem in de toekomst nog wel eens een keer. Ik kan mij voorstellen dat dit best wel leuk kan zijn! Ik ken een water waar ze de karpers die erin zwemmen allemaal een naam hebben gegeven , zodat ze hem kunnen herkennen. Ik moet nu oppassen, en gaan zeggen dat je karpers absoluut niet moet gaan merken!! Dit is zou het werk zijn van dierenbeulen en daarmee wil ik niets mee te maken hebben! Ik heb ergens gelezen dart ze karpers hebben gevangen met ingeknipte vinnen en dergelijke! Begin hier nooit aan!! Mocht je iemand dit zien doen waarschuw dan de autoriteiten en geef die vent aan!! Als je een karper herkent aan zijn schubben patroon of aan iets anders dat hem speciaal maakt is dat natuurlijk heel anders als dat je zelf er een “herkenbaar punt” op gaat zetten!! Mensen, doe dit absoluut nooit!! Je weet niet wat je het dier aandoet!! 

Al deze informatie heb ik verkregen op het internet. Nou weet ik uit eigen ervaring dat het soms best wel moeilijk is om iets terug te vinden! Door een vraag te stellen op een discussie bord voor karpervissers werd ik geattendeerd op een verhaal dat enige tijd was geschreven door een persoon die volgens mij “alles weet op het gebied van karpers en hoe je ze moet vangen”. Deze man heet Aart Lokhorst en heeft een fantasties stuk geschreven waar alles heel duidelijk en met foto’s erbij wordt uitgelegd. Dit verhaal is te lezen op:

www.carpweb.nl/article.php?sid=21 Op dat bewuste forum heb ik ook gezegd dat “mijn” verhaal linea-recta naar de prullenbak verwezen kon worden! Bij nader inzien heb ik dat dus niet gedaan! Ik vind persoonlijk dat ik in mijn verhaal, wat hier boven staat, toch ook nog een verduidelijking is van wat hetgeen Aart zegt in zijn artikel. Deze alinea heb ik geschreven omdat ik bij nader inzien geen problemen wil hebben met mensen die ik persoonlijk hoog heb aanstaan op het gebied van de karpervisserij.

Tot hier wil ik het laten. Mochten jullie nog meer soorten karpers weten die hier worden gevangen stel ons dan op de hoogte. Het wordt dan genoemd als supplement onder dit verhaal. 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Copyright