Gedragingen Boilie's maken Dyneema Inventaris

          GEDRAGINGEN  

 

Zoals de titel al doet vermoeden wil ik het deze keer hebben over het gedrag, maar niet van de karper maar van degene die hem belaagd. Het is namelijk zo dat je tijdens het spelen van dit spelletje je wel aan de regels zal moeten houden. Deze regels staan nergens “officieel” geschreven maar met je gezond verstand kan je nagaan dat deze regels eigenlijk voor iedereen bestemd zijn. Zelfs de KSN denkt hier hetzelfde over!

Wij hier in Nederland kunnen zo bij een hengelsport winkelier een vergunning en een looprecht kopen zonder dat je daar enige moeite voor hoeft te doen. In Duitsland weet ik toevallig dat je eerst een soort examen moet afleggen voordat je dus aan de waterkant mag vertonen met een hengel in je hand. Hoe hun het daar doen is misschien wel een beetje streng maar je krijgt dan wel iemand die vist die een beetje verstand heeft van zaken. En dat bedoel ik dan niet dat je er dan een betere visser van wordt hoor! Dat moet je je eigen toch aanleren door middel van het veel doen of door je verstand te laten werken. Ook je jagersinstinct komt dan boven! Misschien is dit jagersinstinct wel de reden waarom wij met z’n allen deze sport zo graag beoefenen!

Maar ik dwaal nu een beetje af! Het gaat dus om een paar regels die eigenlijk ergens verschrikkelijk logisch klinken. Als je deze regels altijd in acht zou nemen dan zou je in principe nooit meer in de problemen hoeven te komen met aan de ene kant de autoriteiten en aan de andere kant de natuur liefhebber, met name de “vogeltjeskijkers”!  

Ik zal bij de regeltjes proberen een korte omschrijving te geven over het doel ervan;  

1 . Toon respect voor een ieder en de natuur.

Het lijkt mij vrij logisch wat hier mee bedoelt wordt! Als jij je in de natuur normaal gedraagt en niet als een       

gek de boel loopt te slopen om een betere stek te krijgen voor b.v. je tentje op te zetten, denk ik dat je als je

controle zou krijgen veel minder last zou hebben van de controleurs dan als je een kleine ravage hebt

aangericht!! Denk daarbij ook aan een vuilniszak die je dan in het zicht zet en die je dan ook           

DAADWERKELIJK gebruikt!! Lees het verhaal nog maar eens na van onze laatste sessie toen Robert werd  

gecontroleerd door de politie en die hem in feite prees over hoe hij het vuil had opgeruimd rond zijn stek.  

2. Veroorzaak geen overlast.

Als jij je rustig gedraagt zonder blerende radio’s of auto’s die af en aan rijden of

brommers  die luid knetterend door de natuur heen crossen denk ik dat de rest van de mensen die om je

heen zijn je dan ook al een stuk aardiger zullen vinden!!  

3 . Toon ook respect voor een ander zijn spullen, en laat “zijn” stekken met rust.

Let wel, als jij dit niet zou

doen dan krijg je namelijk zelf grote problemen als je eens een oogje dicht zou doen en die anderen komen

even langs om je kennis te laten maken met hun maglite’s of werppijpen. Als je merkt dat je op iemand

anders z’n stek zit, en het is mogelijk, ga dan iets verderop zitten. Maar ga niet uit balorigheid die stek

vernielen door er van alles in het water te gooien of iets dergelijks!! Ook dit hebben wij al meegemaakt!!  

4 . Meld calamiteiten en onregelmatigheden bij de autoriteiten.

Mocht je er ooit getuigen van zijn, dat je eens wat ziet wat niet door de beugel kan, schroom dan niet de       politie of zoiets dergelijks te bellen!! Degene die dit doet is echt geen verrader maar gewoon iemand die niet wil hebben dat “zijn” plas wordt verpest door een paar onverlaten!  

5 . Zorg dat je beschikt over de benodigde vergunningen op het betreffende water.

Als je die op een of andere manier niet zou hebben kan de politie je best wel een flinke douw geven in de vorm van een bekeuring. Anders dan in België, nemen ze je spulletjes hier niet in beslag maar die Belgen kunnen dat dus wel doen!! En dan is het nog maar de vraag of je ze überhaupt nog eens terug krijgt al of niet met schade!!  

6 . Vis alleen met vis-veilige systemen.

Iedere karper visser zou dit moeten doen! Ik heb wel eens een karper gezien die gestorven was omdat hij het lood niet meer kwijt kon na lijn breuk. Dit is een vreselijk gezicht en wens het NOOIT meer te zien!! Zo’n beest sleept dan de hele tijd een brok lood met zich mee en kan zich niet meer herstellen na een gevecht wat hij met jouw heeft geleverd! Met als gevolg dat hij sterft. Ik neem aan dat dit niet de bedoeling is!!  

7 . Gebruik bij het onthaken en het maken van foto’s altijd een onthakings-mat.

Zo’n mat kost tegenwoordig maar een paar centen in vergelijk met je andere spullen en je red gewoon levens met zo’n mat!! Als je een karper, nadat je hem hebt geland op de grond legt zonder bescherming kan je dat beest verschrikkelijk beschadigen! Ook al zie je de beschadiging niet, het kan b.v. de zwemblaas zijn die dan kapot is gegaan, het beest zal sterven door jouw onkundig gedrag of omdat je te gierig was om een onthakings mat aan te schaffen.Verder met het fotograferen, als hij door het spartelen mocht vallen valt hij toch altijd nog een stuk zachter als op grind of stenen!! Dit lijkt mij logisch! Hier moest een wet voor zijn. Zo’n soort mat is misschien wel het belangrijkste artikel dat je in je bezit MOET hebben!!  

8 . Als je een vis op de onthakings-mat hebt liggen houd hem dan lekker nat.

Als je hem daarna fotografeert zal de foto een stuk mooier zijn als met een “droge” karper. Door de vis nat te houden warmt hij niet zo snel op en kan hij, als hij weer in vrijheid is gesteld, makkelijker op krachten komen.

9 . Ga verantwoord om met het gebruik van een bewaarzak.

Laat een vis nooit te lang in een zak zitten en stop er NOOIT twee in!!! Ook dit heb ik al eens gezien!! Als je hem gebruikt leg dan de zak zo diep mogelijk zodat de vis altijd onder water bijft en niet te lang. Tegenwoordig met die dure digitale foto-camera’s kan je ook prima foto’s maken in het donker hoor!!  

10.  Zet de karper altijd terug in het water waar je hem gevangen hebt.

Jij zou het ook niet leuk vinden als je op vakantie was geweest en je komt terug dat je huis plotseling bewoond werd door anderen!! Natuurlijk kan je het niet vergelijken maar ik hoop dat je begrijpt wat ik bedoel. Verder is het dus heel goed mogelijk dat als je zoiets doet je ook de ziektes mee over kan brengen. Hele populaties zijn op deze manier al naar de haaien gegaan! Op dit moment wordt zelfs gedacht dat de record vis van Joop Busselaar ergens in Engeland rond zwemt. Er word op dit moment zoveel met karpers gesmokkeld dat er een levendige en lucratieve handel is ontstaan in grote karper! Een vis die Jos had gevangen kon hij verkopen na gezien te hebben op foto voor 6000 euro!!!! Hier moet een einde aan komen! Dus als je iets merkt dat anderen dat doen denk dan even terug aan regeltje 4 en bel meteen de politie!!! Als je een foto maakt zorg er dan voor dat de achtergrond je niet verraad waar je die bewuste vis hebt gevangen!  

Je kan natuurlijk veel meer regeltjes verzinnen en een compleet wetboek gaan opstellen. Misschien komt dat er ooit nog wel eens van! Je weet het maar nooit in dit land. Als je je houdt aan deze hierboven beschreven regels neem ik aan dat je ten aller tijde kan beroepen op het gezonde verstand van degene die je controleert!

Misschien moet ik er nog een regeltje verder aan toevoegen en die is: “ga nooit ergens zitten waar het niet mag!” Want dan kan je nog zo goed het vuil hebben opgeruimd, of de karpers op een donzen dekbed hebben gelegd, je bent dan gewoon strafbaar met alle gevolgen van dien! En echt, in Belgie kunnen ze gewoon je spulletjes in beslag nemen, en of je ze dan terug ziet is maar de vraag! Vraag altijd toestemming aan de eigenaar of beheerder van het water wat jij graag zou willen bevissen. Mocht het een privé water zijn probeer dan de eigenaar er van te overtuigen dat je misschien wel goede zaken voor hem kan doen! Je bent natuurlijk dan ook een soort bewaker, niet?   En je ziet dan ook heel snel of er iets niet in orde is. Mocht je de eigenaar ervan kunnen overtuigen heb je het naar mijn mening heel goed gedaan! Want dan kunnen de autoriteiten je ook niet meer bekeuren of dat je eens een nachtje blijft zitten of met drie hengels vist. Dat is wel lekker natuurlijk, maar op openbare wateren moet je je toch zo veel mogelijk aan de wet houden. Dus maar met twee hengels en alleen nacht vissen als het mag!  

Tot hier wil ik het laten. Veel plezier en heb respect voor de natuur en zijn bewoners. Je moet maar denken dat je gast bent in hun “habitat”!  

                                                                                                        


© Copyright