Boilie's maken Gedragingen Dyneema Checklist

                                                        

  WAT IS DYNEEMA??

   

Ik zal proberen uitteleggen wat Dyneema eigenlijk is en wat de voor, maar ook de nadelen van dit spul is. 

Dyneema is een vezel, een polyetheen vezel, die wordt gemaakt bij de D.S.M in Geleen hier bij ons in Limburg.

D.S.M maakt twee soorten. De ene is een kabel en de andere is een doek.

Het doek wordt gebruikt hoofdzakelijk in de veiligheid branche. Je moet dan denken aan kogel werende vesten en aan deuren die in een politie auto zitten. Maar ook aan cockpit deuren van een vliegtuig die kogels moeten tegen houden. In deze tijd is het laatste zeer vaak in het nieuws geweest.

Het doek is voor ons niet zo van belang maar die kabel des te meer. 

De kabel die D.S.M maakt wordt gebruikt in de scheepvaart, om touwen te maken voor bergbeklimmers, hanggliders en parachutisten. Maar ook voor de visserij. Ook de sport-visserij. En dit laatste is voor ons wel belangrijk. 

Dyneema is dus bijzonder sterk. Wel twee maal zo sterk als staal! Dit wil dus zeggen dat als je er een visje aan de haak zou slaan en je had in plaats van nylon Dyneema op je spoelen zitten je nooit (?) een vis kwijt zal raken omdat je lijn breekt! Dit is natuurlijk niet helemaal waar Je hebt Dyneema natuurlijk ook in verschillende diktes,dus sterktes. Maar het komt er wel op neer dat je als je 40/00 nylon hebt je het kan vergelijken met 18/00 Dyneema. Dit betekend dat je er dus veel meer van op je spoelen krijgt! Nu komen we dus ook bij het eerste nadeel. Dyneema is duur! Ongeveer 3 maal duurder als nylon. Alleen nylon moet je elke twee jaar vervangen maar Dyneema blijft zeker 10 jaar goed. Dus wat is duur?!?! 

Het tweede nadeel is dat er totaal geen rek inzit. Dit vinden sommige vissers fijn maar vergis je niet daarin. Het is als je je aas op 200 meter hebt liggen en je haakt een karper het net lijkt of je dat beest onder de top hebt gevangen! Dit kan dus lijden dat je die vis verspeelt! En dat is dus zonde, nietwaar? 

Het derde nadeel is dat niet alle hengels Dyneema kunnen verdragen. Door de wrijving met deze lijnen op de ogen van een hengel worden deze zeer warm, zeg maar heet! Als je de normale ogen hebt betekend dit dat je je ogen gaat inslijten met als gevolg dat je op den duur toch lijn breuk zult krijgen. In ieder geval kan je ze niet meer gebruiken voor nylon lijnen. Als je deze lijnen gaat gebruiken moet je kijken of je hengel voorzien is van zgn. sic-ogen. Dit materiaal is nagenoeg net zo sterk als Dyneema zodat je eigenlijk geen frictie krijgt dus ook geen slijtage. Je kan dus ook met Dyneema veel verder gooien! Je mag stellen dat als je met nylon maximaal 100 meter gooit, met Dyneema zeker 150 meter haalt. 

Dyneema is niet alleen sterk maar ook bijzonder schuurvast. Dus als je op een mosselbank vist heb je, denk ik,  met Dyneema meer kans een vis op het droge te krijgen als met nylon!

Het is wel zo dat je er nooit meer een knoopje uit kan krijgen in dit spul terwijl het bij nylon gemakkelijker gaat. Mocht je er een knoopje inkrijgen is dat totaal niet erg hoor. Je merkt er niets van als je uitgooit en op die knoop zal de lijn ook niet zo gauw breken. Maar als je er een “pruik” in krijgt ben je verder van huis! Ik ben dan bang dat je er nieuwe op moet zetten. En dat kost wel een paar centen! 

Als je met Dyneema een vis aanslaat moet je dat heel gedecideerd doen anders sla je de haak gelijk weer uit zijn bek. Vooral in het begin zal je daar last van hebben! Ook als je uitgooit moet je voorzichtig zijn. Het is mij al gebeurt dat ik bijna het topje van mijn vinger verloren ben omdat ik te laat de lijn los liet. Jos was hier getuige van en barste in lachen uit toen hij merkte wat er was gebeurt! Ik vond het helemaal niet grappig hoor!!

Die verdere sessie heeft Jos voor mij moeten ingooien want mijn vinger was best wel beschadigd. 

Voor de moderne molens is Dyneema geen probleem. Tenminste ik heb er nooit iets van gehoord dat door Dyneema een molen kapot is gegaan. Je moet natuurlijk niet als een gek beginnen te trekken als je ergens vast zou zitten! Buiten dat je kans hebt om je hengel te breken kan natuurlijk ook het asje van je molen krom trekken. Mocht je ergens vast zitten draai de lijn dan om een stokje of iets dergelijks, zet de lijn op spanning en loop langzaam achteruit. Je hebt dan kans dat je haak los komt of breekt! Maar dan ben je tenminste niet alles kwijt! Draai nooit of te nimmer Dyneema om je hand of arm! Dan heb je kans in het ziekenhuis te belanden. De lijn snijd gewoon door je huid heen, dus pas op!! 

Al met al zijn er dus voordelen aan deze lijn maar ook nadelen. Er zijn wateren waar het gebruik van Dyneema verboden is. Door onkundig gebruik kan je de karper lelijk verwonden! Dit is natuurlijk uit denboze!

Meestal doet men dan ook geen complete rol van 500 meter op de spoel maar een stukje van een meter of 25. Dit noemt men dan een voorslag. Door een voorslag te gebruiken kan je het beste van twee werelden krijgen. Zo blijf je toch rek houden maar als je op een mosselbank licht heb je de schuurvastheid van de Dyneema er op liggen. Ook als je de karper onder de top hebt geeft het voordelen dan. Meestal loopt de bodem op langs de kant en ligt er rotzooi of zijn er waterplanten. Door de voorslag snijd de Dyneema gewoon door de waterplanten-stengels heen als of het een mes is! En als er andere rotzooi zou liggen hoef je niet zo bang te zijn dat daaraan je lijn zou breken. 

Je moet voordat je zou overwegen of Dyneema iets voor jouw eerst kijken of je het daadwerkelijk wel nodig hebt. Verder moet je dus kijken of je hengel er wel tegen kan. En het laatste, wees ontzettend voorzichtig met het spul! Mocht je een karper verspelen doordat je Dyneema gebruikt, wordt dan niet kwaad maar bedenk dat je bij de volgende beet toch nog meer voorzichtiger moet aanslaan. Eigenlijk hoef je bij een zelfhaatsysteem helemaal niet aan te slaan, dat doet het lood wel voor je! 

Ik hoop dat ik jullie een beetje heb kunnen helpen met wat uitleg over Dyneema. Mochten er nog vragen zijn, stel ze gerust. Je moet maar zo denken dat al die ervaren vissers ook ooit eens zelf hebben moeten leren vissen! Als je het ons zou vragen zou je gewoon een zo’n eerlijk mogelijk antwoord krijgen van ons. Daar zijn jullie maar ook de karper het best mee gediend!! Toch?!?!    

 

 

© Copyright