Ander voer  Aas info Boillierecepten

                      ANDER VOER

Zoals de titel al laat vermoeden wil ik het eens hebben over een ander voer dat onze vriend de karper tot zich kan nemen. Wij noemen dit voedsel “partikels” en komt net zo als zo veel uit het Engels.

Met partikels worden zaden en dergelijke bedoeld die ook in de vrije natuur voorkomen. Je kan dan ook eigenlijk praten over een natuurlijk voedsel. Door sommige vissers worden deze partikels onderkent maar ze hebben in het verleden en zeer zeker heden ten dagen hun vangkracht al lang bewezen!

Mocht er op een bepaald water enige vorm van dressuur optreden zou je het kunnen overwegen om met deze partikels aan de slag te gaan. Ik weet zeker dat je vangsten er door zullen toenemen!

 

Ik zal hieronder een aantal van deze partikels behandelen en tevens vertellen hoe je ze het beste kan prepareren. Want je moet er wel wat voor doen. Je kan niet zomaar ergens een zak partikels gaan halen in een of andere hengelsport zaak om hem daarna gelijk in het water te gooien! Dit is zelfs zeer schadelijk voor de vis! Maar als je het voorbewerkt is die schadelijkheid er helemaal van af. Het wordt dan ook opgenomen door andere vissen en niet alleen door de karpers!

 

Je kan met partikels zowel vissen als voeren. Dit laatste zal zeker een positieve inbreng hebben in je toekomstige te houden sessie. Buiten het feit dat het goed is voor de “habitat” kost het ook aanzienlijk minder als je een voerplek gaat aanleggen met boillies! Dit scheelt echt een slok op een borrel! Even een voorbeeld;

Een zak duivenvoer van 25 kilo koste bij de Boeren Bond mij onlangs 10.80 euro!! Met deze hoeveelheid kan je echter een hele tijd mee vooruit. Tenminste, het ligt er natuurlijk aan hoeveel je gebruikt tijdens een sessie en natuurlijk hoeveel sessie’s je gaat houden! Dit doet natuurlijk niet af aan de kosten die je kwijt zou zijn als je, je eigengemaakte of gekochte boillies in het water zou keilen om een voerplek te creëren.

 

We beginnen de rij met een voer dat vrijwel iedereen kent. Namelijk maïs. Een gerenommeerd aas. Je bereidt het als volgende; je laat de gedroogde maïs goed doorweken minimaal 12 uur maar 24 uur is beter. Daarna ga je de maïs koken. Tussen de 10 a 15 minuten zou dit karweitje gepiept moeten zijn. (gebruik hiervoor wel een oude pan want de maïs laat een grauwe sluier achter als hij gekookt is, die je er niet zo makkelijk uitkrijgt!)

Op sommige wateren is het gebruik van maïs echter niet zo goed. Er bestaat een mogelijkheid dat de vis bij het zien van dit voer het associeert met gevaar omdat het al zolang wordt gebruikt. Dan heb je er natuurlijk helemaal niets aan! Vraag daarom aan de aanwezige vissers of er heden ten dagen of in het verleden veel gevist is geworden met maïs. Aangezien je niet gaat vragen naar een specifieke methode denk ik dat je er wel een eerlijk antwoord op zal kunnen krijgen.

 

Duivenvoer, waar ik het al eerder over had, kan je vergelijken met de bereidingswijze van maïs. Je laat het tussen de 12 en 24 uur weken en kookt het daarna tussen de 10 a 15 minuten af. Wederom moet je oppassen met de pannen die je gebruikt!!

 

Hennep is een voer dat zowel bij de witvissers als bij ons grote bekendheid heeft. Het is een aas dat een zeer sterke geur heeft, de vissen ruiken het daardoor al op grote afstand. Je bereidt de hennep als volgt;  je laat het minimaal 24 uur weken. Daarna moet je het kort koken, ongeveer een minuutje. Daarna giet je de hennep met het kookvocht in een emmer en laat het afkoelen. Je zal gaan zien dat de hennep “uitkomt”. Je ziet dan witte puntjes op de zaden. Dan is de hennep goed en je kan hem gebruiken. Dit voer is een echte topper! Robert van ons team zweert erbij!!

 

Kikkererwten is een voer dat in de vergetelijkheid is geraakt. Waarom weet ik niet maar het is toch een echte “killer”. Het is gemakkelijk om er een geurtje of een kleurtje bij te doen als je het aan het prepareren bent. Voeg tijdens het weken de gewenste kleur en of geurstof toe en het wordt opgenomen door de kikkererwten. Laat het hele spul een halve dag staan (12 uur) en kook het daar na zeker nog 20 minuten. Je zal zien dat je vangsten ophoog zullen schieten. Je moet de vis wel eerst aan het voer laten wennen. Dus als je een voerplek maakt of aan het onderhouden bent gooi er gerust wat van die kikkererwten door zodat de vis er op zijn gemak aan kan wennen.

 

Nu komen we aan bij tarwe. Tarwe moet je zeker een dag laten weken (24 uur) Daarna giet je het af en doet er kokend water bij. Dit laat je dan opnieuw weken en wel ongeveer 12 uur. Als je dit voer mengt als het klaar is met hennep heb je een mix waar zelfs de schuwste karper niet vanaf kan blijven! Zeker op zgn. dressuurwateren kan deze combinatie het verschil tussen blanken en vangen betekenen!

 

Nu zijn we aangekomen bij een voer waar ik van denk dat het na de boillie misschien wel het beste voer is wat je aan je haak of hair kan doen! Waarschijnlijk ga ik in het nieuwe seizoen helemaal overstappen op dit goedje! Het zijn tijgernoten. Je moet de noten 40 uur laten weken in zeer ruim water. Daarna ga je ze koken, ongeveer 20 minuten. Je kan bij het kookvocht wat suiker of bastard-suiker en wat oud bruin bier doen, en dan mee laten koken, je weet toch zeker dat de karper een zoetekauw is!! Als je ze hebt afgekookt laat je ze in hun kookvocht zeker 2 dagen staan. Om te controleren of ze goed zijn moet het kookvocht helemaal slijmerig zijn geworden. Ook de geur verraad dat het spul nu in orde is! Je moet zeker met dit voer de vissen laten wennen. Verwacht niet dat je meteen op een water waar nog nooit gevist is geworden met tijgernoten een mega vangst gaat doen! Blijf voeren en wacht rustig af. De beten en vangsten komen dan vanzelf!

 

Pellets is in de meeste hengelsport zaken te verkrijgen en hoeft niet voorbereid te worden. Er zijn op de markt verschillende soorten in grootte en in persingen. Ook in geur zijn er verschillen. Het voordeel van pellets is dat ze geheel worden opgelost in water. En zoals ik al zei, er zit geen voorbereiding aan. Er komt dus ook geen water aan de pas zodat je, je voer met een p.v.a.zakje naar je stek kan gooien. Dit zal bij de hierboven staande voeren niet zo makkelijk gaan!!

 

Als laatste wil ik de pinda’s gaan behandelen. Met dit voer moet je heel voorzichtig mee zijn en de behandeling nauwkeurig bij houden, anders gaat het helemaal mis!

Je laat de ongebrande pinda’s 2 a 3 uur koken. Verschoon regelmatig het vocht. Tijdens het koken komt er namelijk een goedje vrij dat voor mens als dier schadelijk is, namelijk blauwzuur!!! Na het koken laat je dus pinda’s  uitlekken en in droge vorm neem je ze dus mee naar de waterkant. Let er alsjeblieft op dat je er beslist niet te veel ingooit want dat kan funest zijn voor de karper!! Je moet er absoluut geen grote voercampagnes mee gaan maken!! Het is een voer dat je beslist niet in de winter mag gebruiken!! Het is namelijk zo dat als de karper er teveel van deze pinda’s in zijn lichaam krijgt zijn bioritme kan gaan veranderen! En dit is denk ik toch niet helemaal de bedoeling van “het spelletje” of wel soms!!

 

Ik weet dat er nog veel meer partikels zijn die ik niet hier heb behandelt. Mochten jullie er nog een weten en weten hoe je ze moet bereiden zouden wij het leuk vinden om die van jullie te krijgen. Deze worden dan met der tijd op deze site gezet met jullie naam eronder natuurlijk!

 

Tot hier wil ik het laten. Ik hoop dat het een en ander duidelijk is geworden over de preparatie van de diverse partikels. In het algemeen kan je dus stellen dat ze eerst geweekt moeten worden en daarna gekookt. Doe je dit niet kan het schadelijk worden voor de karper! Het is namelijk zo dat als een karper het voer on-geprepareerd zou eten dit kan gaan opzwellen in zijn lijf met alle gevolgen van dien! Dus hou er altijd rekening mee met de bereiding wijze. Zodat je ook later nog een visje kan vangen op dat zelfde water! Je mag de geprepareerde partikels in grote hoeveelheden gebruiken, behalve de pinda’s dan, dit is totaal NIET schadelijk voor de karper of voor de andere vissen in het betreffende water. Maar doe het met beleid. Dan heb je er veel meer aan. Ga niet dom weg 25 kilo voer ergens in het water smijten en hopen dat het daar goed ligt. Meestal kom je dan van een koude kermis thuis. Dan ben je je voer kwijt maar ook een hoop geld! En aangezien onze sport al duur genoeg is hoeft dit niet te gebeuren. Waar je voert en met wat en in welke hoeveelheden ligt helemaal aan je zelf maar denk wel na voordat je het doet. Dan zal je er veel meer aan hebben.

Na alles hierboven behandeld te hebben zal ik een lijstje opstellen zodat je het in de toekomst makkelijker kan opzoeken hoe je alles het beste kan bereiden.

-Maïs……………tussen de 12 en 24 uur laten wellen daarna 10 tot 15 min. koken

-Duivenvoer…….tussen de 12 en 24 uur laten wellen daarna 10 tot 15 min. koken

-Hennep…………24 uur laten weken, kort koken (ca. 1 min.) en laten staan tot het voer “uitkomt”

-Kikkererwten……12 uur laten weken daarna 20 min. koken, evt. met geur of smaakstoffen

-Tarwe……………24 uur laten weken, afgieten daarna kokend water bijvoegen. Dit weer 12 uur laten weken

-Tijgernoten……..40 uur laten weken in ruim water daarna 20 min. koken met suiker en oud bier

-Pellets…………..geen voorbereiding

-Pinda’s………….2 a 3 uur koken ververs het kookvocht regelmatig.

 

Hieronder wil ik nog een paar zgn. “dips” de revue laten passeren. Deze kan je natuurlijk ook kant en klaar kopen maar dan weet je precies hoeveel je kwijt bent!! Dit zijn zo van die zeer prijzige attributen. Daar in tegen zijn ze zelf heel makkelijk te maken! Je hoeft echt geen “keuken prinses” te zijn om dit in elkaar te steken!

Honing-Kaneel dipsaus;

Een lepel kaneel toevoegen aan een glas vloeibare honing. Goed doorroeren en je bent al klaar! Zoals ik al ergens hierboven al heb gezegd: “karpers zijn echte zoete-kauwen

Sinasappel dipsaus;

Drie lepels suiker in een klein pannetje zolang verhitten totdat dit een vloeistof wordt. Hier het sap van 3 sinaasappels bij gieten en dit zolang laten koken totdat de vloeistof stroperig begint te worden. Dit vervolgens laten afkoelen. Als je vist met fruitige boillies is deze dip een kanjer!!

Chocoladenoot dipsaus;

Enkele lepels Nutella met water , cacaopoeder, suiker en fijn gemalen noten tot een dikke vloeistof roeren. Deze dip heeft een sterke, lokkende werking want, een gedeelte van het omhulsel stijgt op en een deel verdeelt zich op de bodem rond om de boillie. Dit werkt het beste natuurlijk op stilstaand water, maar dat hoeft geen verdere uitleg denk ik!!

Knoflook dipsaus;

Ook een karper wil wel eens een “hartige hap”. Daarom zal je het ook eens kunnen proberen met een sausje die niet verkeerd zou staan in een shoarma zaak!! Je pelt een paar teentjes knoflook en laat ze samen met wat olijfolie een paar dagen lekker intrekken. Ik weet zeker dat de karper dit weet te appricieren!! Misschien vang je hierdoor wel een nieuw P.B.

 

Er zijn natuurlijk veel meer dip’s zelf te bedenken! Ik weet er zelf op dit moment nagenoeg geen een meer maar ik neem aan degene die dit leest zelf ook op bepaalde gedachte komt. Daarom “daag ik jullie uit” om zelf eens met een of ander brouwsel te komen. Als dit in praktijk werkt zullen wij het wederom vermelden op deze site ook weer met de naam eronder van de “kok” die het verzonnen heeft!!      

 


© Copyright 2006